Slavíme Týden Laudato si‘ 2023

Týdnem Laudato si‘ si římskokatolická společenství všude po světě připomínají letos již osmé výročí vydání encykliky Laudato si‘. Ústředním tématem letošních oslav je „Naděje pro Zemi, naděje pro lidstvo“.

Hlavní náplní letošních oslav bude promítání filmu The Letter, který byl natočen v koprodukci Laudato Si‘ Movement a Off the Fence proto, aby divácky přístupným způsobem sdělil některá ze základních témat encykliky Laudato si‘, která je – řečeno slovy jedné z hlavních postav – „dopis, který papež František napsal každému člověku, tedy i tobě.“ Je to příběh lidí z různých koutů světa, které spojuje to, že čelí důsledkům špatného správcovství vykonávaného lidmi ve stvoření. Tito lidé – klimatický uprchlík ze Senegalu, náctiletá aktivistka z Indie, amazonský domorodý vůdce a manželský badatelský tým oceanologů z Hawaii – jsou svedeni dohromady dopisem, jímž je Dikasterium pro integrální lidský rozvoj jménem papeže Františka zve do Říma k setkání.

Film sleduje, jak tito lidé – tak odlišní, ale spojení společným zármutkem – spolu s předsedkyní správní rady Laudato Si‘ Movement putují do Assisi, na cestě navazují nové vztahy mezi sebou a také s papežem Františkem, který je přijímá. Z jejich rozmanitosti v rozhovorech vzniká křehká nová jednota, v níž mohou sdílet hodnoty a mohou z ní čerpat naději.

Od té doby, co byl 4. října 2022 film uveden slavnostní premiérou ve Vatikánu, pořádá Laudato Si‘ Movement prostřednictvím svých animátorů a členských organizací promítání po celém světě – ve farnostech, v knihovnách, v domech řeholních kongregací, na mezinárodních kongresech a konferencích, v sídle prezidenta Irské republiky, na ostrově Timor, který se potýká s přebytkem odpadu a záplavami – aby tak poselství naděje, které je v encyklice Laudato si‘ obsaženo, mohlo oslovit co nejvíce diváků.

V České republice bude film v Týdnu Laudato si‘ v sobotu 27. května vysílat Televize Noe+.

Žít Laudato si‘ na Slovácku srdečně zve 25. května k ekumenické modlitbě ve stromové kapli ve hvězdách mezi Břeclaví a Lanžhotem. Předcházet jí bude úvodní slovo o integrální ekologii, po modlitbě bude následovat piknik.