Brazilský prezident Bolsonaro vyhlazuje budoucnost

Minulý týden vydalo osm bývalých brazilských ministrů životního prostředí varování, že pravicová vláda prezidenta Jaira Bolsonara systematicky ničí existující brazilská opatření na ochranu životního prostředí. Pravomoci ministerstva jsou podle nich omezovány a odlesňování Amazonie se opět rozšiřuje. Marina Silva, která byla ministryní životního prostředí za prezidenta Lula da Silva, prohlásila, že Bolsonaro „vyhlazuje budoucnost“.

Bolsonarova vláda trvá zatím něco málo přes čtyři měsíce, ale její účinek je ničivý. Publicista Alexander Zaitchik k tomu říká:

„V Amazonii nyní probíhá masivní vlna protizákonného pronikání na chráněná území. Lidé, kteří vedou podniky kácení lesů, dolování nerostů a živočišné velkovýroby jsou povzbuzeni vládní rétorikou, z níž cítí, že zákony nebudou prosazovány. Úřadům, které v minulosti dostaly právo chránit to, co zbývá z brazilského deštného pralesa, jsou házeny klacky pod nohy. Nedostávají dotace. Jsou přeskupovány a přeřazovány pod nepříznivě naladěné ministry.“

Zaitchik uvádí podrobnosti některých účinků Bolsonarovy vlády na úřady ochrany životního prostředí a infrastrukturu. Brazilský úřad na ochranu životního prostředí Ibama přišel o čtvrtinu prostředků. V Úřadu pro ochranu přírody ICMBO jsou zaměstnáváni pravicoví policisté. Všichni vědci, kteří v něm pracovali, byli propuštěni. Úřad pro Indiány FUNAI, který má za úkol podporovat brazilské domorodé obyvatelstvo, přišel o 90 % dotací. Zaitchik dodává, že to, co se děje v Brazílii, je podobné tomu, co se děje nyní v USA, kde „vědecká komunita je považována za svého druhu nepřátelskou sílu“.

Úloha, již v ovlivňování Bolsonarovy environmentální politiky hraje mezinárodní společenství, bude čím dál významnější, jako byla v devadesátých letech minulého století, kdy brazilské vojenské diktatury rozpoutaly odlesňování.

„Mnoho domorodých vůdců se stěhuje do zahraničí a snaží se burcovat lidi, aby si všímali toho, co se děje, a setkávají se s vládními představiteli. A vlády Asie, Evropy a Severní Ameriky budou mít klíčovou úlohu zajistit, aby Bolsonarova politika nezlikvidovala další pětinu pralesa,“ říká Zaitchik. „Podle vědců by dalších dvacet procent spustilo smyčku zvanou »dieback«, v níž se les prostě zhroutí a jeho systémy se dál neudrží.“

 

Zdroj: https://therealnews.com/stories/brazils-bolsonaro-exterminator-of-the-future