Irsko se stalo první zemí, která zcela stáhne veřejné peníze z investic do fosilních paliv
6. prosince 2018 odhlasoval irský parlament devadesáti hlasy proti padesáti třem zákon, který znemožní nadále investovat veřejné peníze do projektů těžby a spalování fosilních paliv. Nezávislý poslanec Thomas Pringle, který zákon uvedl, řekl, že nový zákon je důležitým sdělením pro ty, kdo popírají, že klimatická změna je skutečná.
Zákon byl napsán s ohledem na to, jak naléhavě potřeba je opustit projekty těžby a spalování fosilních paliv, aby bylo možné dostát závazkům Pařížské dohody, a znamená, že irský strategický investiční fond musí stáhnout veškeré finance z fosilních projektů. Podle listu The Guardian vstoupí zákon v platnost do konce roku 2018.

„Tento princip etického financování je znamením pro globální korporace, že jejich ustavičné manipulování vědeckými poznatky     o změně klimatu, popírání klimatické změny a kontroverzní lobbystické praktiky už nebudou tolerovány,“ řekl Pringle. „Nemůžeme přijímat jejich jednání, zatímco milióny chudých lidí v nerozvinutých zemích trpí důsledky klimatické změny, když v jejím důsledku zakoušejí hladomor, masovou emigraci a občanské nepokoje.“ Zákon podpořily téměř všechny politické strany, mimo strany Fine Gael.

 

Zdroje: https://www.rt.com/news/375353-ireland-divests-fossil-fuel/

https://thehill.com/policy/energy-environment/396715-ireland-on-thursday-became-the-first-country-to-divest-from-fossil